Την Κυριακή ο 9ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Ημερομηνία:  11 Σεπτεμβρίου 2021 Συγγραφέας: 
Κατηγορία:  Μαραθώνιος
Την Κυριακή ο 9ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας

Όλα είναι έτοιμα για την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής του 9ου Ημιμαραθωνίου Αθήνας. Μιας ημέρα που θα σημάνει και την επανεκκίνηση των μαζικών δρόμων που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ.

Η διοργάνωση επιστρέφει μετά από σχεδόν δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας. Εκατοντάδες δρομείς θα σμίξουν ξανά στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, δίνοντας το δυναμικό παρών σε αυτή τη γιορτή του Αθλητισμού.

Αφιερωμένος στο Μίκη Θεοδωράκη

Μια διοργάνωση που από φέτος θα συνδεθεί με το όνομα του σπουδαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που έχει πρόσφατα από τη ζωή. Ο Δήμος Αθηναίων, συνδιοργανωτής του Ημιμαραθωνίου, αποδέχθηκε την ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ ώστε ο Ημιμαραθώνιος Αθήνας να διεξάγεται στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη και παράλληλα να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σειρά από πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, αφιερωμένος στο μεγάλο δημιουργό.

Πως θα δοθούν οι εκκινήσεις και ποιες είναι οι διαδρομές

Η πλατεία Συντάγματος θα είναι το επίκεντρο του Ημιμαραθωνίου που θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα μπροστά από το χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη επί της Λεωφόρου Αμαλίας θα είναι η εκκίνηση για τον Ημιμαραθώνιο αλλά και ο τερματισμός του ίδιου αγώνα αλλά και του αγώνα των 5 χιλιομέτρων καθώς και ο χώρος των απονομών και όλων των υποστηρικτικών εγκαταστάσεων προς τους δρομείς.

Στις 07:25 το πρωί της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου 2021, θα δοθεί η πρώτη εκκίνηση της ημέρας που αφορά τα χειρήλατα ΑμεΑ (αγώνας επίδειξης).

Στις 07:30 θα ακολουθήσει η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Δρόμου, επί της Λεωφόρου Αμαλίας (μπροστά στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη) με κατεύθυνση την οδό Πανεπιστημίου

Πως θα γίνει η τοποθέτηση των δρομέων στην εκκίνηση

Όπως είναι γνωστό για τη διεξαγωγή του αγώνα έχουν εγκριθεί από την πολιτεία τα πρωτόκολλα διεξαγωγής τα οποία έχει καταθέσει ο ΣΕΓΑΣ και θα ισχύσουν για την ομαλή διεξαγωγή αλλά και την ασφάλεια των συμμετεχόντων..

Έτσι λοιπόν θα τηρηθούν τα παρακάτω και παρακαλούνται οι δρομείς να τα τηρήσουν αλλά να διαβάσουν και όποιες άλλες λεπτομέρειες που δημοσιεύονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του αγώνα και συγκεκριμένα:  https://athinahalfmarathon.gr/index.php/el/races-gre/race-half-marathon-gr/16-half-marathon-technical-gr

Το αργότερο 15  λεπτά πριν δοθεί η εκκίνηση οι δρομείς θα πρέπει να έχουν πάρει θέση στο χώρο της εκκίνησης. 

Θα δοθούν διαδοχικά οκτώ εκκινήσεις με το σύστημα «εκκίνηση κατά κύματα» (wave start).

Οι δρομείς θα τοποθετηθούν σε οκτώ (8) blocks.

Οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος θα καταλάβουν την πρώτη σειρά στη γραμμή εκκίνησης.

Πιο αναλυτικά,

Ώρα

Block

Εκκινήσεις

7:30

1

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ & διακεκριμένοι αθλητές

& οι 500 καλύτερες επιδόσεις

7:33

2

οι επόμενες 500 επιδόσεις

7:36

3

οι επόμενες 500 επιδόσεις  

7:39

4

οι επόμενες 500 επιδόσεις

7:42

5

οι επόμενες 500 επιδόσεις

7:45

6

οι επόμενες 500 επιδόσεις

7:48

7

οι επόμενες 500 επιδόσεις και εγγραφές χωρίς επίδοση

7:51

8

οι επόμενες 500 επιδόσεις και εγγραφές χωρίς επίδοση

 

Προσοχή: Η είσοδος και η εκκίνηση του αγώνα από άλλο block από εκείνο που έχει ορισθεί να ξεκινήσει ο δρομέας επιφέρει ακύρωσή του και διαγραφή της επίδοσής του από τα αποτελέσματα του αγώνα.

 Η διαδρομή του ΗμιΜαραθωνίου

Ακολουθεί τις οδούς: Εκκίνηση: Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη (ΜΑΣ), Αμαλίας - Πανεπιστημίου – Aιόλου (αριστερά) – Σταδίου (αριστερά) – Πλατεία Συντάγματος – Αμαλίας (δεξιά) – Κόμβος Αμαλίας/Όλγας – πέρασμα στο ανοδικό ρεύμα της Αμαλίας (πλευρά Πύλης Αδριανού) – Αθ. Διάκου (αριστερά εσωτερικά) - Κόμβος Καλιρρόης/Βουλιαγμένης/Αρδηττού – Αρδηττού (αριστερά εσωτερικά) - Κόμβος Όλγας/Βασ. Κωνσταντίνου – συνέχεια ευθεία στη Βασ. Κωνσταντίνου (εσωτερική πλευρά Φωκιανού) – πέρασμα δεξιά στο ανοδικό ρεύμα της Βασ.Κωνσταντίνου στην Ερατοσθένους – Λ. Βασ. Σοφίας (εξωτερικά) – Μεσογείων (δεξιά) – Φειδιππίδου (αριστερά) – Κόμβος Βασ. Σοφίας/Κηφισίας/Αλεξάνδρας – Αλεξάνδρας (δεξιά εξωτερικά) – Κόμβος Αλεξάνδρας/Πατησίων – Πατησίων (δεξιά, πλευρά Κυψέλης) – αναστροφή στην Κεφαλληνίας – Πατησίων (πλευρά Σεπολίων) – Μάρνης (δεξιά) – 3ης Σεπτεμβρίου (αριστερά) – Ομόνοια – Πανεπιστημίου (αριστερά) - Πατησίων (αριστερά προς Πατήσια, αντίθετα στην κυκλοφορία) – πέρασμα στο ρεύμα προς Πατήσια (εσωτερικά) στη Χαλκοκονδύλη – Αλεξάνδρας (δεξιά, εσωτερικά στην Πλατεία Αιγύπτου) – Αλεξάνδρας (εσωτερικά, πλευρά Κέντρου) – Κόμβος Βασ. Σοφίας/Κηφισίας/Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ (δεξιά, στη μεσαία όδευση) – Βασ. Σοφίας (εσωτερικά, πλευρά Κέντρου) – Βασ. Κωνσταντίνου (εσωτερικά, πλευρά Κέντρου) – Βασ. Γεωργίου (δεξιά) – Ρηγίλλης (δεξιά) – Βασ. Σοφίας (αριστερά – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαλκοκονδύλη - Πατησίων (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά) – Τερματισμός: Αμαλίας, ΜΑΣ

 Η εκκίνηση του αγώνα 5χλμ

Στις 10:45 θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα δρόμου 5 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος ( στο ύψος των οδών Όθωνος και Μητροπόλεως), με κατεύθυνση την οδό Φιλελλήνων.

Ο τερματισμός στη Λεωφόρο Αμαλίας (μπροστά στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Η διαδρομή

Η διαδρομή των 5 χλμ ακολουθεί τις οδούς: Φιλελλήνων – Αμαλίας (δεξιά) - στο φανάρι της Βασ. Όλγας (αριστερά) -  Βασ. Κων/νου (αριστερά) – Κόμβος Hilton (αριστερά) – Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου των αυτοκινήτων από Σύνταγμα προς Hilton) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαριλάου Τρικούπη (αριστερά) – Πανεπιστημίου (αριστερά) - Αμαλίας με κατάληξη και τερματισμό επί της Λεωφ. Αμαλίας, μπροστά στο Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω του Ημιμαραθωνίου  

 Η πρώτη εκκίνηση θα δοθεί στις 07:25 (χειρήλατα ΑμεΑ, αγώνας επίδειξης) και θα ακολουθήσει στις 07:30) η εκκίνηση του Ημιμαραθωνίου Δρόμου. Και οι δυο εκκινήσεις θα δοθούν επί της Λεωφόρου Αμαλίας, στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Λόγω του αγώνα, θα υπάρξουν την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Από τις 04:00 το πρωί της Κυριακής 12/09/21, θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας επί της Λ. Αμαλίας ( και στις κάθετες αυτής οδούς) από Αθανασίου Διάκου μέχρι Βασιλίσσης Σοφίας.

Από τις 07:00 θα υπάρχει πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλον τον δακτύλιο που περικλείει ο Ημιμαραθώνιος δρόμος.

Τμηματικά, θα υπάρξει επάνοδος κυκλοφορίας: από τις 11:00 αναφορικά με τον μεγάλο δακτύλιο, ενώ από τις 12:00 θα δίνεται τμηματικά στην κυκλοφορία ο μικρός δακτύλιος (μετά τις 15:00 η Λ. Αμαλίας).

Το ΜΕΤΡΟ θα λειτουργεί κανονικά χωρίς καμία αλλαγή στα δρομολόγια του.

Η Γ.Γ.Α. στέλνει μήνυμα για τον εμβολιασμό

Την Κυριακή στη γραμμή εκκίνησης του αγώνα 5χλμ., που διεξάγεται παράλληλα με τον 9ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας θα είναι και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Μαζί με μια μεγάλη ομάδα από στελέχη και υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αλλά και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, θα τρέξουν στη διαδρομή, θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα. Μήνυμα ότι ακόμα και στους δύσκολους καιρούς της πανδημίας, ο αθλητισμός με οργάνωση και κανόνες μπορεί να επιβιώσει. Στο πλαίσιο αυτό, το μήνυμα αφορά τον εμβολιασμό που δείχνει το δρόμο ώστε με ασφάλεια, υπευθυνότητα και γνώμονα το συλλογικό καλό, να γίνει η επιστροφή στις αγαπημένες του καθενός δραστηριότητες.

Ο κανονισμός με τα αγωνιστικά παπούτσια 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους κανονισμούς της World Athletics 2020-2021, καθώς και το ΣΕΓΑΣ.

Σύμφωνα με αυτούς υπάρχουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά παπούτσια των αθλητών και αθλητριών.

 11.5 Αγωνιστικά παπούτσια Άρθρο 5 (πρώην 143) παραγρ. 5.3, 5.4, 5.5, 5.6)

Όλα τα αγωνιστικά παπούτσια πρέπει να είναι σύμφωνα με το Άρθρο 5 (TR5) των Τεχνικών Κανονισμών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων της σόλας (μέγιστο πάχος σόλας  ≤40mm) και του τακουνιού. Είναι ευθύνη των αθλητών να διασφαλίσουν ότι τα παπούτσια που θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα περιέχονται στην τρέχουσα λίστα των εγκεκριμένων μοντέλων παπουτσιών της World Athletics (https://www.worldathletics.org/about-iaaf/documents/technical-information) .

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το Άρθρο 5 (TR5) ή τη λίστα των εγκεκριμένων παπουτσιών, μπορεί να μην επιτραπεί σε αθλητή να αγωνιστεί ή να αποκλειστεί μετά τον αγώνα και η επίδοσή του στο αγώνισμα ή στα αγωνίσματα που συμμετείχε να ακυρωθεί.

11.5.1 Που θα πραγματοποιείται ο έλεγχος και τι θα αφορά

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα πραγματοποιείται σε δύο (2) φάσεις:

1η φάση: κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών (registration center) το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 (βλέπε παρ. 10), όπου θα ελέγχονται και θα φωτογραφίζονται τα αγωνιστικά παπούτσια από τους υπεύθυνους Κριτές της διοργάνωσης.

2η φάση: κατά τον τερματισμό των αθλητών και αθλητριών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος οι υπεύθυνοι Κριτές θα ελέγχουν αν ο αγωνιζόμενος αθλητής-τρια αγωνίσθηκε με το μοντέλο που ελέγχθηκε και εγκρίθηκε στο Κέντρο Εγγραφών (registration center) ή κάποιο άλλο.

Ο έλεγχος των αγωνιστικών παπουτσιών θα αφορά τη μέτρηση του πάχους της σόλας του παπουτσιού σε δύο σημεία.

 11.5.2 Παράδοση αγωνιστικών παπουτσιών

Σε περίπτωση επίτευξης Παγκόσμιου ή Ευρωπαϊκού ή Πανελλήνιου ρεκόρ, ο αθλητής μετά την ολοκλήρωση του αγωνίσματος, θα πρέπει να παραδίδει τα παπούτσια που χρησιμοποίησε στον αγώνα στους διοργανωτές, για περαιτέρω έλεγχο, εφ’ όσον αυτό απαιτείται.

11.5.3 Χρήσιμες συμβουλές για την εφαρμογή του Άρθρου 5 των Τεχνικών Κανονισμών της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου που αφορά τα αγωνιστικά παπούτσια των αθλητών και αθλητριών

Όλα τα σωματεία και οι αθλητές θα πρέπει να προβούν στις ακόλουθες χρήσιμες και ουσιώδεις ενέργειες:

να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα από τους σχετικούς συνδέσμους που παρατίθενται στο παρόν κείμενο,

να διαβάζουν με προσοχή τις σχετικές οδηγίες που θα περιλαμβάνεται πλέον στις Προκηρύξεις όλων των Πρωταθλημάτων,

να συμβουλεύονται την επικαιροποιημένη λίστα μοντέλων της παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (W.A.) ΠΡΙΝ προβούν σε αγορά αγωνιστικών παπουτσιών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (W.A.) θα επικαιροποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα λίστες με τα επιτρεπόμενα και μη επιτρεπόμενα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά,

οι αθλητές που πρόκειται να αγωνιστούν και διατηρούν αμφιβολία ως προς την εγκυρότητα χρήσης των αγωνιστικών τους παπουτσιών, να προσέρχονται στον αγώνα έχοντας προνοήσει και για άλλη εναλλακτική και αποδεκτή λύση.

 

Οι συμμετοχές στο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου 

Παράλληλα με τον 9ο Ημιμαραθώνιο της Αθήνας θα γίνει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου Δρόμου.

Από το 2012 όταν ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου της Αθήνας, διεξάγεται ταυτόχρονα και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου.

Στο φετινό αγώνα μετέχουν πολλά γνωστά ονόματα των μεγάλων αποστάσεων που θα προσπαθήσουν να πάρουν τη νίκη.

Στους άνδρες ξεχωρίζει η παρουσία του τελευταίου πανελληνιονίκη )στο πλαίσιο του διεθνούς Ημιμαραθωνίου) το 2019 Παναγιώτη Καραΐσκου, ο οποίος έχει και το ρεκόρ Αγώνων. Ο πρωταθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ. είχε επικρατήσει στις 17 Μαρτίου του 2019 σε 1 ώρα 08.04.

Να σημειώσουμε ότι ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος δεν διεξήχθη το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19 αλλά όμως έγινε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθώνιου (που συνήθως γίνεται στο πλαίσιο και στη διαδρομή του διεθνούς Ημιμαραθωνίου στο κέντρο της Αθήνας)..

Το 2020 πραγματοποιήθηκε στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Σχινιά, στις 20/9, το 11ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου στο οποίο ο Παναγιώτης Καραΐσκος στέφθηκε και πάλι πρωταθλητής με επίδοση 1. ώρα 09.33.

Στις γυναίκες στην ίδια διοργάνωση νικήτρια ήταν η Κατερίνα Ασημακοπούλου που τερμάτισε σε 1 ώρα 19.20.    

Βασικοί αντίπαλοί του είναι ο νικητής του 2017, Γιάννης Ζερβάκης (ΑΟ Τρίτων Χαλκίδας), ο έμπειρος Δήμος Μαγγίνας (ΑΟ Μυκόνου), ο Γιώργος Τάσσης (ΓΣ Σπαρτιατικός) και ο Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός).

Στον αγώνα έχει δηλωθεί και ο Αναστάσιος Παπούλιας (Παναθηναϊκός Α.Ο.), ο οποίος είχε μια πολύ καλή σεζόν στις αποστάσεις και θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του στον Ημιμαραθώνιο.

Στις γυναίκες από την άλλη αναμένεται «ανοιχτός» αγώνας, καθώς απουσιάζουν κάποια μεγάλα ονόματα, όπως οι νικήτριες των δύο τελευταίων διοργανώσεων, του 2018 Ελευθερία Πετρουλάκη και του 2019 Στεφανία Λεοντιάδου.

Από τις συμμετοχές ξεχωρίζουν δύο αθλητριών του ΑΟ Μυκόνου, της Κατερίνας Ασημακοπούλου και της Μοσχούλας Μανούσου, αλλά και της Ειρήνης- Ρίας Μιχαλά (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) και της έμπειρης Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός).

Ν’ αναφέρουμε ότι ο 9ος Ημιμαραθώνιος Αθήνας διεξάγεται από τον ΣΕΓΑΣ και τον Δήμο Αθηναίων/ΟΠΑΝΔΑ, στη μεγάλη προσπάθεια για την «επανεκκίνηση» των αγώνων δρόμου και την επιστροφή στην κοινωνικότητα της ζωής όλων μας. Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Μεγάλο Χορηγό την ERGO Ασφαλιστική.

  • Στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2021, θα εφαρμοστούν οι κανόνες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, τηρώντας το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Δρόμου εκτός Σταδίου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Στο πλαίσιο υλοποίησης των κανόνων και του Πρωτοκόλλου διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας, θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση του Ημιμαραθωνίου Αθήνας 2021, οι δρομείς που θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι και οι έχοντες πιστοποιητικό νόσησης COVID-19.

Social Media

 Facebook

 Twitter

 Youtube

 Instagram

Web Stories

Ηλεκτρονικό περιοδικό για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού. Μια ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας αθλητών, ομοσπονδιών και εραστών του ερασιτεχνικού αθλητισμού και όχι μόνο.

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree